domingo, 7 de enero de 2018

L'ombra del Stuka (Abans de llegir)

Context històric

Busca quins bàndols es van enforontar a la Guerra Civil Espanyola i també quins països es van aliar i enfrontar durant la Segona Guerra Mundial.

A la Guerra Civil Espanyola es van enfrontar el bàndol Republicà i el bàndol Nacional. Després, a la Segona Guerra Mundial

Llegeix aquest fragment:

"Per arribar a la zona controlada per l'exèrcit de Franco, podien anar per molts llocs. Riu amunt, riu avall, per la banda de Lleida... Fins i tot, en cas de no poder ser, podien intentar passar a França i no a Gibraltar... Només hi havia una cosa que no podien fer de cap de les maneres: creuar el riu."

Què et sembla que va passar a la Batalla de l'Ebre?


La Batalla de l'Ebre va destacar pel nombre de baixes que hi va haver. Com el nom indica, va tenir lloc a la vall de l'Ebre, prop de la zona occidental de Tarragona i l'oriental de Saragossa. També va ser molt important la durada, es va desarrollar entre juliol i novembre del 1938.

Com a conseqüència de les 70 mil baixes (aproximadament) que va patir l'exèrcit Republicà, aquests, es van retirar. Opino que batalles com aquestes provocaven desastres allà on passaven, destruïen terres, acababen amb moltes vides i més, cosa que no és positiva.


Marc geogràfic

L'acció se situa, doncs, a la comarca de la Ribera d'Ebre. El narrador ens explica:

"Els pobles de Benissuda i Sant Joan del Pla, on està centrada l'acció de la novel·la, són imaginaris. Cal situar Benissuda a la riba esquerra de l'Ebre, en algun punt entre Móra la Nova i Tivenys. Pel que fa a Sant Joan del Pla, el poble mira cap al riu des de les muntanyes de l'Est, no gaire lluny del santuari de Cardó."


A partir de la informació que ens aporta el narrador, busqueu en un mapa de les Terres de l'Ebre els escenaris on es desenvolupa l'acció.



Curs del riu Ebre (Terres de l'Ebre)


"La gent no es mata a les guerres perquè els obliguin, o perquè l'altre pertanyi al bàndol enemic, ni per cap qüestió políticia. A les guerres, la gent mata per sobreviure."

Pensa en aquestes paraules de l'Elvira. T'ajudaran a entendre les reaccions dels personatges i molts dels fets descrits.


Com és normal, la prioritat de qualsevol persona és sobreviure, és tornar a veure a aquells a qui estimes, tornar a sentir allò que et fa feliç, per tant, lluites per allò fent el que faci falta. Deixant de costat els bàndols, tots tenen els mateixos ideals i objectius.

1 comentario:

  1. Excel·lents respostes, Ricard.. (tot i que la primera t'ha quedat incompleta, crec... falta la Segona Guerra Mundial) ;-)

    ResponderEliminar